https://diaafootball.com/www.dennistx.comgaslampdm.comCanlı Casino Siteleri - Sahabet, Casino ve Sahabet Girişwww.apvolleyball.comankara escortkadıköy escortpendik escortbostancı escortgaziantep escortgaziantep escortankara bayan escortataşehir escortfeelingbet casinoMrXbet casinoGoodman casinoAzur casinoMebbistrendyol indirim kodutipobet7slotsistanbul escort bayanmarsbahisseoMeritkingCasibom girişmatbetcasibomistanbul escortcasino sitelericasino sitelerideneme bonusu veren sitelerescort bayan ankarabettiltGrandpashabetgrandpashabetMeritkingMeritkinggrandpashabetgrandpashabetMeritkingcasibomcasibomcasibomcasibommarsbahisjojobetjojobetsekabetjojobetcasibomjojobetperabetmeritkingjojobetjojobetmatadorbet Biografia

Biografia

Biografia e kryeimamit të Republikës së Kosovës - Sabri ef. Bajgora

CV personale

 

Emri: Sabri

Mbiemri: Bajgora

Viti i lindjes: 10.09.1964

Vendlindja: Prishtinë-Kosovë

 

Arsimimi:

- Medreseja  “Alauddin” - Prishtinë, viti 1984.

 

- Universiteti El-Az’har (Fakulteti “Usuli Din (Bazat e fesë), dega e Tefsirit (komentimit të Kur’anit – 1989.

 

- Master në Shkencat politike dhe Administratë publike – Kolegji Universitar “Dardania”- Tema e disertacionit: “Kriza e Kanalit të Suezit dhe reflektimi i saj ne marrëdhëniet ndërkombëtare”

 

Përvoja e punës

- Në vitin 1991 ka ligjëruar si vaiz në Xhaminë e Madhe në Prishtinë

 

- Në vitin 1992 është zgjedhur Kryeimam i Bashkësisë Islame të Kosovës, të cilën detyrë e kryen aktualisht edhe sot.

 

- Po në këtë vit (1992) është emëruar sekretar i Fakultetit të Studimeve Islame në Prishtinë, të cilën detyre e ka kryer deri në vitin akademik 1994/95.

 

- Prej vitit 1993-97 - Kryetarit të Shoqatës së Ulemave të Kosovës

 

- Në vitin 1995 është zgjedhur si ligjërues i lëndës së tefsirit (vitet III-IV), në FSI deri në vitin akademik 2004/2005 dhe 2010/2011

 

- Prej vitit 1996-98 dhe 1998-2000 - Kryeredaktor i revistës "Dituria Islame"

 

- Në vitin 1997, për kontributin shkencor në lëmin e fjalës së shkruar islame është nderuar me shpërblimin prestigjioz "Pena e artë islame" të cilin e ndan Kryesia e Bashkësisë Islame të Kosovës.

 

Aktivitete:

- Ka marrë pjesë në shumë Simpoziume dhe Seminare me karakter shkencor dhe politik në vend dhe në botën e jashtme, si në Washington, New York, Romë, Paris, Stamboll, Vjenë, Kajro, Tiranë, Prishtinë, Rijad, Doha etj.

 

Aktiviteti i tij në Konferencat Botërore ka qenë kryesisht në fokus të tolerancës dhe të drejtave e lirive fetare.

 

Pjesëmarrja në Konfeenca dhe Seminare:

- Pjesëmarrja në Konferencën e II botërore për Unitet Islam - (2 nd International Islamic Unity Conference- Washington (USA) 7-9 gusht 1998

 

- Konferenca e liderëve fetarë në Paris, në vitin 2001

 

- Pjesëmarrja në Konferencën e Mevludit organizuar nga Ministria e Wakfit e Egjiptit-Kajro – 2003

 

- Konferenca e liderëve fetarë në Vienë (Austri) 8-10 Korrik 2005, (Freedom of religion and Principles of Self-Administration of Religious Institucions)

 

- Konferenca e liderëve fetarë të Kosovës në Romë – (Itali) 05.12.2005

 

- Konferenca e liderëve fetarë mbajtur në Patriarkanën e Pejës – Pejë (Kosovë) më 02.05.2006

 

- Pjesëmarrja e liderëve fetarë në Konferencën për Paqe në Ohër (Maqedoni) 26-28 tetor 2007 (World Conference on dialogue Among religions and civilizations)

 

- Pjesëmarrja në Simpoziumin shkencor në në Kavajë (Shqipëri),  Shkurt 2008

 

- Pjesëmarrja në Programin e Liderëve të së ardhmes në SHBA, Shkurt Mars 2008

 

- Simpozium “Domosdoshmëria e Dialogut Ndërfetar e Ndërkulturor për Paqen Botërore” – Prishtinë, 4 qershor 2008

 

- Simpoziumi për personalitetin e Muhamedit a.s..në Universitetin Sakaria (Turqi) 7-8 mars, 2009

 

- Seminar rajonal në bashkëpunim me ISESCO me temën: “Metodat bashkëkohore të mësimit të Kuranit fisnik dhe shkencave të tij.” – Prishtinë 26.05.2009

 

- Konferenca ndërkombëtare rreth Enciklopedisë Botërore të Haxhit – Istanbul 22-23.10.2011

 

- KOSOVO'S MILVIAN CONFERENCE: “Faiths in Kosovo: Past, Present, Future” –

(15 – 17 May, 2012_ – Prishtinë

 

- Konferenca e 10 jubilare ne Doha te Katarit per dialogun ndërfetar – (23-25 Prill, 2013)

 

- Konferenca e I-rw Ndwrkombwtare rreth Tefsirit dhe Studimeve kuranore nw Rijad    (Shkurt 2013)

 

- International Conference “Faith and Reconciliation: What is the Future of Interfaith Dialogue?” May 24th – May 26th 2013, Peja

 

- Konferenca Ndërkombëtare rreth meditimit kuranor – Doha – Katar, (Korrik 2013).

- Konferenca pwr dialog dhe tolerancw ndwrfetare - (Religion and Politics: Enhancing Interfaith Dialogue as a Means of Democratic Development) -  Prizren (23-25 Maj) 2014.

- WARP – World Alliance of Religions for Peace – Konferenca Botwrore e Aleancws sw Religjioneve për Paqe – Seul (Kore Jugore) – (16-19 Shtator) 2004

 

- Inter-Faith Dialogue Conference, 30 Tetor 2014, Prishtinw (OSCE)

 

- Konferenca e II-të Ndërkombëtare rreth Tefsirit dhe Studimeve kuranore nw Rijad (Mars 2015)

 

***

- Ka përfaqësuar Bashkësinë Islame të Kosovës në shumë takime me karakter ndërkombëtar, në takimet e dialogut ndërfetar, në vend dhe në botë

- Ka 4 vepra autoriale dhe 7-të, të përkthyera dhe mbi 250 artikuj hulumtues e studimorë në lëmin e Tefsirit (Komentimit të Kuranit), të botuara në revistat islame në gjuhën shqipe, boshnjake, arabe dhe angleze.

- Punimet e tij në lëmin e Tefsirit, mund të gjenden në shumë web faqe islame në gjuhën shqipe.

- Në revistën e përmuajshme “Dituria Islame” mban rubrikën e përhershme të Tefsirit, sikur edhe në Takvimin vjetor të BIK-ut.

- Është redaktor dhe recensent i mbi 200 veprave me karakter fetar e shkencor.

- Është anëtar i Komisionit shtetëror për liritë fetare në Kosovë.

- Është anëtar i Asamblesë së ekspertëve botërore të komentuesve të Kuranit me seli nw Rijad.

 

Veprat autoriale:

- Monografi e xhamive të shkatërruara në Kosovë - 1998-1999 – Prishtinë, 2000

- Islamic heritage in Kosovo – Published by Ministry of Foreign Affaira of Kosova - Prishtinë, 2013

- Tefsiri i sures Jasin - Prishtinë, 2014

- Mevludi i Shamit nga Hafiz Islam Nekovci – Prishtinë, 2015

 

Vepra të përkthyera nga gjuha arabe:

- “Jeta dhe vdekja” - Muhammed Mutevel-li Sha'ravi, Prishtinë 1995 - (e ribotuar 2 herë)

- “Fragmente nga jeta e sahabeve” (pjesa 4)", Abdurrahman Re'fet el Basha,

Prishtinë 1996 (e ribotuar 4 herë)

- “Argumentet lëndore mbi ekzistimin e Zotit” - Muhammed Mutevel-li Sha'ravi,,

Prishtinë 1997 (e ribotuar 3 herë)

- “Çështje të Fikhut sipas Kuduriut” - (pjesa 1), Muhammed Ashik Ilahi

el Bereni – 2002 – (e ribotuar 2 herë)

- “I Dërguari a.s.- i dashur” (pjesa 7) - Amr Halid – Prishtinë 2004

- “Të Dërguarit e Allahut” - (Ahmed Behxhet) – Prishtinë, 2009

- “Rrugët e udhëzimit në ide dhe jetë” – (Fet’hullah Gylen) – Prishtinë, 2012

 

Gjendja familjare:

- I martuar: 4 fëmijë,

- Jeton dhe vepron në Prishtinë.

 

Email: Kjo adresë emaili po mbrohet nga spambotet. Të duhet aktivizimi i JavaScript për me e pa.

            Kjo adresë emaili po mbrohet nga spambotet. Të duhet aktivizimi i JavaScript për me e pa.

 

faqe personale: www.bajgora.com

 

 

Kryesia e BIRK - ut

Bislame.net

Dituria Islame

Tanzil.net

Online

Kemi 11 miq dhe s'ka antarë në linjë

Kalendari

الخميس 6 ذو الحجّة 1445
E enjte Dhul-Hijjah 6 1445
E mërkurë Qershor 12 2024

Koloset e tefsirit

IMAGE Shihabud-din Mahmud el Alusi (1217 h.-1270 h)
E mërkurë, 09 Dhjetor 2015
Shihabud-din Mahmud el Alusi (1217 h.-1270 h) dhe tefsiri i tij  “RUHUL MEANI FI TEFSIRIL KUR’ANI-L ADHIM VE-S-SEB’IL METHANI”    ... Read More...
IMAGE Muhammed Reshid Rida
E mërkurë, 09 Dhjetor 2015
Muhammed Reshid Rida dhe tefsiri i tij TEFSIRUL KUR’ANIL HAKIM i njohur si “TEFSIRU-L-MENAR”   Muhammed Reshid Ridaja i takon plejadës së... Read More...
IMAGE Kadi el Bejdaviu
E mërkurë, 09 Dhjetor 2015
Kadi el Bejdaviu dhe tefsiri i tij “ENVARU-T-TENZILI VE ESRARU-T-TE'VILI”   Biografia e tij Emri i tij i plotë është Abdullah ibn Umer ibn... Read More...

Sabri Bajgora -Hytbeja e Kurban-Bajramit 2011